son haberler

İşçilere Sendika Değil, Patron Sahip Çıktı!

Yayınlanma Tarihi: 18 Aralık 2019 okunma

İşçilere Sendika Değil, Patron Sahip Çıktı!
Gündem
0

Ünye Madencilikte yaşanan ve yasal olmayan iş bırakma eylemi işçilerin başını yakarken şirket, pişman olan işçileri yeniden işe aldı. İş akti fesh olanların yerine ise yeni işçiler alındı.

Ünye Madencilikte yaşanan trajıkomik olay önceki gün meydana geldi. Bir sendikaya üye 90 işçi sendikanın fabrikada resmi yetkili olmamasına rağmen iş bırakma eylemi yaptı. Ünye Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Tecer fabrikaya gelerek işçilerle konuştu. Yapılan konuşmanın ardından bazı işçiler bu eylemden vazgeçerken bazıları ise eylemde ısrar etti. Yasa dışı eylem nedeniyle fabrika 25 işçinin iş akdini fesh etti. Bunun üzerine 8-9 işçi patronlarıyla görüşerek çalışmak istediklerini söyledi. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Tecer pişman olan işçileri yeniden işe alırken kararından vazgeçmeyen işçilerin ise iş akidleri fesh edildi.

Yaşanan bu olayı HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları TBMM’ye taşırken Ünye’de sendika üyesi maden işçilerinin işten çıkartılması ile ilgili olarak soru önergesi verdi. Ünye Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Tecer, yaşan gelişmelerle ilgili bir basın açıklaması yaparak işçilerin kötü şartlar altında çalıştığı iddialarını yalanladı.

“Arkadaşlar Kanunsuz Bir Şekilde İş Bıraktı”

Ünye Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Tecer, “iki gündür burada hiç hoşlanmadığımız, hiç tasvip etmediğimiz olaylar oldu. Kamuoyunun yanlış yönlendirilmesi ve bu yanlış yönlendirilmenin Meclis’e kadar taşınması üzerine açıklama yapma ihtiyacı hissettik. Biz Ünye Madencilik Şirket grubu olarak Ünye’de yaptığımız yatırımlarla iftihar ediyoruz. Bu fabrika iki yıllık geçmişine rağmen çok hızlı ilerleme kaydetti. Ancak böyle bir olayla karşı karşıya kaldık. Burada alınan eylem kararında işçiler söylenildiği gibi ağır çalışma koşulları, maaş alamama gibi durumların hiçbiriyle karşılaşmadı. Biz şirket olarak işçilerin maaşlarını gününde ödüyoruz. Yemekleri en kaliteli şekilde hazırlanıyor. Mesai ücretleri kuruşu kuruşuna yatırılıyor. Ancak buna rağmen bir sendikaya üye olan arkadaşlar kanunsuz bir şekilde iş bıraktı. Burada çalışan makinaların birden bire durdurulması emniyet açısından da iyi bir durum değil. Bunun ardından biz kendileriyle konuştuk, aldıkları bu yasa dışı kararın yanlış olduğunu ifade ettik. Ancak kendileri bu karardan dönmediler. Biz de bu arkadaşların iş akidlerini fesh ettik”

“Milletvekiline Yanlış Bilgi Verilmiş”

“Bir Milletvekili bu konuyu Meclis’e taşımış. Belirttiği ifadelerin hiçbiri doğru değil. Bize sorulsaydı, biz doğru bilgiyi verirdik. Hiç mi temsilcisi yok buraya gelip bilgi alacak. Bilmiyorum. Milletvekiline yanlış bilgi verilmiş.”

“Bazı İşçilerimiz Kurban Seçilmiş”

“Fabrikamızda 160’ın üzerinde işçi çalışıyor. 90 işçi sendikaya üyesi olmuş. Hatta bazı işçilerin zorla sendikaya üye olması sağlanmış. İşçimiz gelip bize durumu anlattı. Yasadışı eyleme katılan bazı işçiler bu kararından vazgeçince yeniden işe aldık. Eyleme katılan bazı arkadaşlarımız kurban seçilmişlerdi. Biz onları kurtardık. Çünkü yaptıklarından haberi yoktu. Bir eyleme yönlendiriliyorlar, eylemin adı Türkiye yasalarına göre suç. Kanunsuz grev” dedi.

Yaşananların ardından işine yeniden kavuşan işçiler kurban kesti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.