son haberler

Saray Hamamı Açıldı

Yayınlanma Tarihi: 13 Ocak 2020 okunma

Saray Hamamı Açıldı
Gündem
0

2017 yılında yapımı tamamlanan Ünye Saray Hamamı açılarak hizmete girdi.

Yapımı 1808 yılına dayanan Ünye Saray Hamamı 2016 yılında Ordu Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyonu Kurulu tarafından gerçekleştirilen restorasyonla 2017 yılında tamamlanmıştı.

Kültür Yolu projesi kapsamında yapımı tamamlanan Saray Hamamı Ünye Belediyesi tarafından ihale edilerek Ünye Madencilik bünyesinde hizmete açıldı.

Açılışta konuşan Ünye Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Tecer,  “Ünye’nin tarihini tekrar canlandırdık.  Saray Hamamı geçmiş tarihi çok yüksek. Sayın BEleidye Başkanımız ve Kaymakamımız sayesinde burası Ünye halkına tekrar eski kimliği ile kavuşturuldu. Buraya hamam kimliğinin yanına Ünye’mizin şifalı killerini de ekledik. Biz bu killeri Ünye’den Dünya2ya ihraç ediyoruz. Burada Ünye’nin şifalı killerinin uygulama merkezi haline getirdik. Ünye’mizin şifalı killerinin insanlara nasıl şifa verdiğini herkes her yerden okuyabilir. Bu Ünye’mizin en eski kültürüdür. Yüzlerce yıllık gelenektir. Bundan sonra Ünye halkımız sadece hamam kültürü değil, kil kültürünü de tekrar kazandırmış olacağız.”dedi.

AK Parti Ünye ilçe Başkanı Kenan Selim Argan, “Osmanlı medeniyetine baktığımızda hanlar ve hamamlar çok güzel yer tutarlar. Bu manada Ünye’mizde özellikle bu eski hamamın tarihi özelliğine kavuşturulmuş olması bizler açısından çok güzel bir eserdir. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İşletmecimize başarılar diliyorum. Bu eserin buraya kazandırılmasında emeği geçen Belediye Başkanımıza, Kaymakamımıza ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”dedi.

Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, “ Burası bundan sonra sadece hamam kültürünün yaşatılması değil. Aynı zamanda bu hamam Ünye’de çıkan bentonitin ve kilinde sağlık turizminde önemli bir yer alması noktasında önemli bir görevi ifa edeceğini düşüyor ve çok kıymetli görüyorum. Ünye’mize hayırlı olmasını, işletmecisine bol bereketli helalinden kazançlar diliyorum.”dedi.

Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney ise açılışta, “Açılışını gerçekleştirdiğimiz hamamda geleneğimizi ve geleceğimizi görüyorum. Ünye köklü bir ilçe. Geçmişten günümüze miras kalan eserlerin korunduğu, yaşatıldığı ve muhafaza edildiği, bugün burada gördüğümüz gibi fonksiyon verilerek hayata katıldığı önemli ilçelerden bir tanesi. Geleneğimizden ve tarihimizden gelen eserleri günümüz ihtiyaçlarınca uyarlayıp, ona fonksiyon kattığımızca daha anlamlı ve sürdürülebilir oluyor. Biz aslına uygun bir şekilde tarihe saygı göstererek geleneğimize saygı göstererek hamamımızı onardık. Ünye Belediyemize devrettik. Ünye Belediye Başkanımız yoğun bir çaba içerisinde buranın hukuki alt yapısını hazırlayarak kiralanabilecek bir pozisyona getirdi. Bugünde ilçemizde önemli müteşebbislerden birisi olan arkadaşımız Hamit Tecer bey gerçekten burada da öncülük ederek güzel bir ilke imza atacak. Bizler aynı olan tekrar olan şeylerde fark yaratamıyoruz. Önemli olan fark oluşturmak ve bu farkı fark ettirmek. Bentonit ve magnetik kum Ünyelinin elinin değmesiyle piyasaya sürülerek bir ekonomik değer halini almış, uluslar arası alanda hak ettiği üne kavuşmak için bir gayret içerisindeler. İnovasyonda heyecanını hiç yitirmeyen, ilkleri ilçemize yaşatan değerli iş insanımız Hamit Tecer ve Sedar beyi tebrik ediyorum. İnşallah Ünye’mizin sağlık turizminde de fark oluşturarak bir cazibe merkezi oluşturacağını, buna da açılışını gerçekleştireceğimiz hamamın ciddi kaykı sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

Açılış Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin güney, Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Ünye ilçe Emniyet Müdürü Ahmet Aksu, AK Parti Ünye ilçe Başkanı Kenan Selim Argan, Ünye Kent Konseyi Başkanı Sevindik Diktepe Demir, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşların katılımı ile gerçekleşti.

Hamama gelen vatandaşlar aynı zamanda Ünye Madencilik’in ürettiği tıbbi bentonit uygulamalarından da yararlanabilecek.

 

 

 

 

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.