son haberler

Ünye Miraslığından Dünya Miraslığına Yolculuk Çalıştayı Başladı

Yayınlanma Tarihi: 21 Ocak 2020 okunma

Ünye Miraslığından Dünya Miraslığına Yolculuk Çalıştayı Başladı
Gündem
0

Ünye Belediyesi “Ünye Miraslığından Dünya Miraslığına yolculuk” projesi kapsamında Ünye Kenti kültürel mirası, UNESCO Dünya mirası ve Ünye Kalesi Çatıştayı düzenledi.

Ünye’nin , UNESCO Dünya mirası listesinde yer alması amacıyla Ünye Belediyesi “Ünye Miraslığından Dünya Miraslığına yolculuk” projesi kapsamında Ünye Kenti kültürel mirası, UNESCO Dünya mirası ve Ünye Kalesi Çatıştayı düzenledi.

İstanbul Teknik Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitelerden akademisyenler ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan uzmanların katıldığı Çalıştayın açılış programı ve ilk gün oturumu Ünye ticaret ve sanayi Odası konferans salonunda gerçekleşti.

Saygı Duruşu ve istiklal marşı ile başlayan Çalıştay ilk gün ÜTSO konferans salonunda gerçekleşirken ikinci gün Ünye Sabri Efendi Konağı’nda gerçekleşecek.

Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak Ünye’nin ilimizin en büyük turizm destinasyonu olma özelliğine sahip olduğunu ifade ederek, “ Ünye ilçesi 17 bin yıllık tarihi, evrensel sözün sembolü Yunus’un ebedi ikametgahı, 72 medeniyetin konağı, Kaleleri, kiliseleri, camileri, hanları, hamamları, kadıları, tarihi ahşap sivil mimari örnekleri, misafirperver halkı, özgün yemek kültürü ve harka sahili, ormanları, yaylaları, konaklama imkanları ile ilimizin en büyük turizm destinasyonu olma özelliğine sahiptir. Bugün ilçemizde düzenlenecek olan Ünye kenti kültürel mirası UNESCO Dünya mirası ve Ünye Kalesi çalıştayı başta ilçemize, ilimize ve ülkemize hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

Ünye’nin M.Ö. 15 bin yıla kadar uzanan bir tarihe sahip olduğunu ifade eden AK Parti Ünye ilçe Başkanı Kenan Selim Argan, “Ünye hakikaten UNESCO’ya girmeyi hak eden bir yer. Çünkü M.Ö. 15 bin yıla kadar devam eden bir medeniyete ev sahipliği yapmış olan bir yer. Beylikler dönemine Osmanlı dönemine ve son dönemde de Cumhuriyet dönemine atıfta bulunan, çok güzel tarihi ve kültürel varlıkların olduğunu biliyoruz. Diğer taraftan Ünye bir kadılar şehri, kaptanlar şehri, Hititlerin tabiri ile güneşin denizden doğup, denizden battığı kadim şehir. Ama en önemlisi Yunus emre kenti.”dedi.

Çalıştayın Ünye’nin UNUSCO Kültürel Miras listesine girmesi için önemli bir adım olduğunu ifade eden Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, “Ünye’mizde kentin kültürel mirasının UNESCO Dünya mirası ve Ünye Kalesi çalıştayını düzenlemek için yola çıktığımızda Ünye Kaymakamımızla birlikte istişaremizi yaptık, Kültür ve Turizm Bakanlığımızla da görüşme yaparak böyle bir çalışmayı organize etmenin gayreti içerisinde olduk. Çıktığımız bu yolda bizi bilgilendirmek üzere ve aynı zamanda UNESCO’ya değerimiz olan Ünye Kalesinin de UNUSCO Kültürel Miras listesine girme yolculuğunda aramızda bulunan değerli hocalarımızdan bunun hangi istikametlerde, hangi süreçlerden geçerek, bu yolculuğu nasıl izleyeceğimiz noktasında bize ufuk açmak ve yol göstermek için aramızdalar.”dedi.

Ünye’nin Türkiye’de diğer il ve ilçelerden ayıran önemli özelliklerinin olduğunu ifade eden Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney programda, “Ünye’mizin kültürel mirasının bilimsel verilerle ortaya konulacağı ve Ünye Kalesinin UNESCO tarih mirası içerisinde yer alabilmesinin önünü açacak. Ünye Anadolu’nun bir çok noktası gibi son derece derin ve kadim bir tarihi ve kültürel birikime sahip. Ama Ünye’mizi diğer il ve ilçelerden ayıran en büyük özellik bunun yaşayan bir miras olarak kent bütünü içerisinde bu ilçenin paydaşları, bu ilçede yaşayan sakinler olarak bugüne değin sağlıklı bir şekilde taşınıp getirilebilmiş olması ve korunuyor sahiplenilebiliyor olması dikkatimizi çekiyor. Bunun bir bilincinin olması lazım, sahipleniliyor olunması, kabulleniliyor olması lazım. Bu anlamda Ünye Kent kültürünün, kent bilincinin bir çok ile ve ilçeye göre üst seviyede olduğu bir ilçe. Bugün gerçekleştirdiğimiz çalıştayda bunun en somut göstergelerinden bir tanesi.”dedi.

Ünye Belediyesi Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü personeli yüksek mimar Ayşe Ümran Fidan Argan ise yaptığı sunumda, “Çalıştay kapsamında Ünye’nin UNESCO Dünya Miras listesine girme sürecinin yol haritası çizilecek. Ayrıca Ünye’nin üstün evrensel değerlerinin tespitinin yapılması ve çok farklı disiplinlerde bilim insanlarının bu konu için bir araya gelmesi özellikleri ile bu çalıştayımız Ünye’de ilk olarak yapılmaktadır.”dedi.

Yüksek mimar Ayşe Ümran Fidan Argan, Ünye’nin tarihi, kültürel mekanları, yapıları ve Ünye tarihi ile ilgili bilgi verdi.

Çalıştay’da sırasıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı Dünya Miras Alanları Şube Müdürlüğü’nden Şehit Plancısı İpek Özbek ve Arkeolog Uğur Işık Dünya Miras Sözleşmesi ve Dünya Miras Listesi konularından sunum yaptı. İstanbul Teknik Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay Dünya Mirası ölçütleri ve Ünye Kalesi konulu sunum yaptı. Trakya Üniversitesi Öğretim üyesi Bergama Alan Başkanı Yaşagül Ekinci Dünya Miras Listesi adaylık süreci, Karadeniz Teknik Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı bölümü Prof. Dr. Cengiz Acar ve Do. Dr. Habibe Acarkültürel peyzajlar ve mirasların korunması, Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Doç Dr. Emine Sökmen Mithiridat Krallık Coğrafyasındaki Kalelerin tanımlanması, Samsun Röleve Anıtlar Müdürü İnşaat yüksek Mühendisi Ali Sarıoğlu Geçmişten günümüze Ünye Kalesi ve restorasyon çalışmaları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Nadir Eserler Uzmanı Osmanlı belgelerinde Ünye Kalesi, Orman Endüstri Yüksek Mühendisi araştırmacı yazar UNESCO Dünya Miras listesinde Ünye, Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Mahmut Zeyn El-Abidin Güzelkale köyümüz yaşasın projesi konularında sunumlar yaptılar.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.