son haberler

Ünye Ziraat Odası Fındığın Maliyetini Çıkardı

Yayınlanma Tarihi: 19 Temmuz 2019 okunma

Ünye Ziraat Odası Fındığın Maliyetini Çıkardı
Ekonomi
0

Fındık Hasadı arefesinde yeni sezon ürünün ne kadar olacağı henüz netlik kazanmazken Ünye Ziraat Odası yaptığı araştırma ile fındık maliyetini çıkardı.

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman 14 TL olan fındık maliyetinin, serbest piyasada 12 TL işlem gördüğünü ifade ederken bu duruma tepki gösterdi. Başkan Sarıkahraman, “biz gram üzerinden maliyet çıkardık. Geçtiğimiz yıl dönüm başı 89 Kg. Fındık almıştık, bu yıl ise 103 Kg. Rekolte bekleniyor. Bizim hesaplamalarımızda 89 Kg. Baz alındığında maliyet 14,40 TL çıkarken 103 Kg. Fındık aldığımız var sayarsak maliyet 13.90 TL oluyor. Yani ortalama maliyet 14 TL olarak karşımıza çıkıyor. Biz maliyet hesabında bir de yeni bahçe baz almadık. Kurulu bahçe üzerinden hesap yaptık. Buna rağmen maliyeti 14 TL’nin altına düşüremedik. Maliyet hesabında bahçenin bakımı, fındık toplanması, kurutması, gübresi, ilacı hepsini kattık. Ancak bu maliyete göre fındık fiyatı 14 TL’nin üzerinde olması gerekirken yeni sezon öncesi 3-4 günde fiyat 18 TL’den 12 TL’ye geriledi. Ben bu durumun normal olmadığını düşünüyorum. Sezon kapanışını 12 TL’den kapatmayı planlayanlar sezonu 13 TL’den açmayı planlıyor. Üreticiye yine maliyetin altında fiyat teklif edecekler. Fındık hasadına 10 gün kala fiyatın düşürülmesini mantıklı bulmuyorum. Bunu kim yapıyor bilmiyorum ama bunu yapanlarla bizim kıblemizin bir olduğuna inanmıyorum” dedi.

“Çalıştay’dan Umutluyduk Ancak!”

Ordu’da yapılan ve bakan düzeyinde katılımın olduğu fındık çalıştayında devletin görevlendirdiği TMO’nun piyasaya erken girmesinin ve fiyatın Temmuz ayı ortalarında açıklanması gerektiği kararının çıktığını ifade eden Başkan Sarıkahraman, “güzel bir çalıştay yaptık. İlk davet geldiğinde üretici olarak heyecan duyduk. Sorunlar enine boyuna konuşuldu. Görüşlerimizi ifade ettik. Sonuç olarak da Sayın Bakan bizzat kendisi hem depoların erken açılacağını hem de Haziran ayı sonunda Temmuz ortalarında taban fiyatın belirleneceği sözünü verdi. Ancak buna rağmen fındık hasadına kısa bir süre kalmasına rağmen ne fiyattan haber var ne de TMO’da bir hareketlilik var. Biraz da sanki köpeksiz köy misaline düşüyor üreticiler, üzülüyoruz. Bir an önce taban fiyatın açıklanmasını bekliyoruz.

Hava Şartları Fındığın Lehinde

Bölgemizde yaşanan sağanak yağmur etkilerini de değerlendiren Başkan Sarıkahraman, “bu yaz yaşanan doğa olayları bizim Tekkiraz bölgesi ve yukarısını etkiledi. Kısmen de olsa zarar verdi ancak yeküne baktığında rekolteyi çok etkilemeyeceği düşüncesindeyiz. Hava şartları olumsuz gibi gözükse de fındığın tam da istediği gibi seyrediyor. Belki üşüdük, çok ıslandık denilebilir ama bundan 20-30 yıl öncesinin Karadeniz’ini ben şu anda yaşıyorum. Bu da fındığın sevdiği iklim koşulu” dedi.

Rekolte Beklentisi 650-700 Bin Ton!

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, “2019 yılı fındık rekoltesi 650 ile 700 bin ton arasında olacağı tahmin ediliyor. Ünye’de ise geçen sene 18-19 Bin tondu. Bu yıl ise bunun biraz üzerine çıkılacağı düşüncesindeyim. Çünkü bölgemizde bu yıl kaliteli fındık var” dedi.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.