son haberler

Ünye’de Fındık Kabuğundan Mangal Kömürü Üretiliyor

Yayınlanma Tarihi: 30 Ekim 2018 okunma

Ünye’de Fındık Kabuğundan Mangal Kömürü Üretiliyor
Ekonomi
0

Ünye’de fındık kabuğundan mangal kömürü üreten tesis yurt içi ve yurt dışına ihracat yapıyor.

mde

Ünyeli Genç Girişimci Yunus Zor bölgede eşine az rastlanan bir sektörü seçerek fındık kabuğundan kömür üretmeye başladı.  Karadeniz’de geçim kaynağı olan ve 8 Milyon insanı yakından ilgilendiren fındığın içi Yurt dışına ihraç edilirken kabuğu da mangal, semaver ve nargilede kullanılmak üzere işleniyor. Günde 10 Ton fındık kabuğunu yakma yöntemi ile işleyen Girişimci Zor bölgeden ve uzak illerden gelen talebi karşılamaya çalışıyor.

Bölgede pek yaygın olmayan bu sektörün kısa zamanda talep gördüğünü ifade eden İşletmeci Yunus Zor, “burada pek bilinmeyen bir işe başladık. Geçtiğimiz yılbaşından itibaren araştırmalar yaptık ve Mart ayından sonra da tesisimize makinaları kurduk. Burada ocaklarda mangal kömürü imalatı yapıyoruz. Fındık kabuğunu yakarak mangal kömürün çeviriyoruz. Karadeniz sahili boyunca birçok işletmeci bu kömürü ızgaralarda kullanıyor. Biz de bunu tesis haline getirdik. Tesisimizde fındık kabuğunu işleyerek-karbonize ederek içindeki metan gazı, zifti ve katranı yakarak alıyoruz ve sadece kabuğun kömür halini bırakıyoruz. Bu ürünü de toptan olarak müşterilerimize sunuyoruz. Bizim sattığımız ürünü alan müşterilerimiz bir kısmı ham madde olarak alıyor ve presleme yöntemi uygulayarak yurt içi ve yurt dışı pazarına sunuyor. Bir kısmı da mangalda kullanmak üzere satın alıyor” dedi.

“Karadeniz Ekonomisine Katkı Sağlıyoruz”

mde

Amaçlarının Karadeniz ekonomisini canlandırmak olduğunu da ifade eden İşletmeci Yunus Zor, “biz burada para kazanmanın yanı sıra Karadeniz ekonomisini nasıl canlandırırız yoluyla çıktık. Karadeniz’de bu uygulamayı tesisleşerek yapan sayılı kişiler var. Yaptığımız işlem ise fındık kabuğunu tam karbonize ederek müşterilere sunuyoruz. Fındık kabuğunu tam yakmazsak yani karbonizasyon dediğimiz işlemi tam yapmazsak mangalın altına ya da semaverde kullanırken tütme olacaktır ve zehirlenme ihtimalini ortaya çıkarır. Bu nedenle tam karbonizasyon bunun için önemlidir. Bir ürünün yaklaşık %30’u elinizde kalıyor. %70’i uçuyor” ifadelerini kullandı.

“Fındık Kabuğu Diğer Ürünlere Göre Daha Avantajlı”

Fındık kabuğundan kömür imalatının diğer ürünlere göre avantajlarını da sıralayan İşletmeci Zor, “diğer bölgelerde fındık kabuğunun olmadığı yerlerde odun kömürü yapılıyor. Çekirdeği ve kabuğu olan ürünlerden yapılıyor. Ancak fındık kabuğu onların hepsine göre daha kaliteli. Yanma ömrü daha uzun. Normal presli kömür 3-4 saat kullanılırken fındık kömürü 7-8 saat kullanılıyor. Bu da müşterilerin tercih sebebi oluyor” diye konuştu.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.